DOLANDIRICININ HİÇ Mİ SUÇU YOK ?
Gün geçtikçe maalesef yeni dolandırıcılık yöntemleri geliştiriliyor. Bunlardan biri de, ikinci el araç satışlarında uygulanan bir yöntem. Yöntem şöyle işliyor:
Bir araç hasar görüyor. Araçtaki hasarın giderilme masraflarının sigortadan karşılanması için hasar dosyası açılıyor. Hasar dosyası açıldığında, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi' nde (SBM), yani 5664' e SMS göndererek hasar sorgulaması yapılan ve halk arasında TRAMER sorgulaması denilen veri merkezinde bu aşamada hiçbir bilgi görünmüyor. İşte dolandırıcıların işini kolaylaştıran ortam burada başlıyor.
Hasar dosyası açık iken, dolandırıcılar bir yandan aracın hasarının giderilmesi ile ilgili işlemleri yaparken, bir yandan da "henüz parça temin edilemedi, vs." gerekçelerle sigorta şirketini oyalıyor ve hasar dosyasının kapanmamasını sağlıyorlar. Bu arada hasarı tamamen gidererek, aracı hasarsız gibi satıyorlar. Daha sonra, sigorta şirketine hasarın giderilmesi ile ilgili işlemleri bildirerek hasar dosyasını kapattırıyorlar. Araçtaki hasardan hiç haberi olmayan kişiler de, hasarsız araç fiyatına hasarlı araç satın alıyorlar. Üstelik, söz konusu bu hasarlar, herhangi bir ekspertiz işleminde ortaya çıkamayacak nitelikte olduğundan, aracı satın alacak kişi ekspertiz yaptırsa bile hasarın tespiti mümkün olamıyor.
Aracın satın alınmasından aylar sonra, araç ile ilgili hasar sorgulaması yapıldığında, aracın ağır hasar kayıtlı olduğu ortaya çıkıyor. Aracın bu şekilde satılması işleminde rol oynayanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğunuzda ise, -İSTİSNALAR KAİDEYİ BOZMAMAKLA BERABER- "olayda suç unsuru yoktur, hukuksal çekişme niteliğindedir" gerekçesiyle takipsizlik kararı verilmekte ve adeta dolandırıcılar ödüllendirilmektedir.
Uğranılan zararın tazmini için hukuk mahkemelerinde dava açılabiliyor olması, eylemin suç oluşturma niteliğini ortadan kaldırmadığı gibi, cumhuriyet savcılarına da takipsizlik kararı vermek için gerekçe teşkil etmemektedir. Ama maalesef, dolandırılan vatandaşı koruması gereken adalet, yine dolandıranları koruyacak şekilde işlemektedir. Verilen takipsizlik kararına karşı itiraz edildiğinde ise, itirazın kabul edilme oranı belki % 1 seviyelerindedir.
Bu konuda suçla etkin mücadele olmadığından, insanlar mağdur olduklarıyla kalacaklardır. Çünkü, hukuk davası yoluyla tazminat talebinde bulunan kişiler davayı kazansalar dahi, muhataplardan bu parayı tahsil etme imkanı bulamayabilir. Üzerine kayıtlı herhangi bir mal varlığı bulunmayan kişiler, dolandırıcılık nedeniyle de herhangi bir soruşturma veya kovuşturma ile muhatap olmadıkları için, dolandırıcılık yapmamaları için caydırıcı hiçbir neden bulunmamaktadır.
Burada yapılması gereken en önemli uygulama: Hasara uğrayan herhangi bir araç ile ilgili hasar dosyası açıldığında, bunun derhal Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi' nde (SBM) tutulan veri tabanına, yani 5664' e SMS göndererek hasar sorgulaması yapılan ve halk arasında TRAMER olarak anılan sisteme girilmesidir. Böylece, SMS göndererek hasar sorgulaması yapan alıcı, miktarı görünmese bile, aracın kaydında açık bir hasar dosyası olduğunu görecek ve daha temkinli davranacaktır. Diğer yandan, kötü niyetli kişiler de, hasar dosyası açılan araçları, bu aşamadan itibaren bilgi gizlemek suretiyle satamayacaktır.
Bununla birlikte, dolandırıcılık suçunun tanımında yer alan eylemlerden bir veya birkaçını gerçekleştirmiş kişiler hakkında etkin soruşturma ve kovuşturma neticesinde, verilmesi gereken en ağır cezalar verilmediği sürece, bu suçların önüne geçilmesi mümkün olmayacaktır.